Sökmotoroptimering

Vi delar upp sökmotoroptimering i tre delar: Analys, On-site och Off-site. Här nedan beskriver vi de olika begreppen och vad som kan vara bra att tänka på.

Iphone websida

Analys

All sökmotoroptimering bör föregås av en ordentlig ordanalys för att avgöra vilka och och begrepp sajten bör optimeras för. Det viktiga är att hitta en bra balans mellan trafikvolymer kontra relevans för den specifika sajten. Google (som står för mer än 95% av söken i Sverige) erbjuder statistikverktyg som visar hur många gånger per månad det görs sökningar på ett ord eller begrepp (Sökordsplaneraren) samt hur stor konkurrensen är i resultatlistningarna. 

On-page sökmotoroptimering

Det här delen av optimeringen görs på själva webbplatsen och innefattar tekniska faktorer såsom att sidan ska vara snabb, mobilanpassad, korrekt programmerad och ha en bra länkstrategi. Det första en specialiserad SEO-byrå brukar göra när de tar sig an ett nytt projekt är att analysera hur många misstag webbyrån eller programmeraren som skapat sajten har gjort. Om ni anlitar en professionell webbyrå bör allt detta att vara uppsatt enligt praxis från början och du som kund behöver inte korrigera något. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att anlita en professionell webbyrå.

On-page innefattar även texter och innehåll. Dessa bör naturligtvis vara skrivna och anpassade efter resultatet av analysen. Texterna bör beröra och handla om sådant som är eftersökt och intressant för målgruppen. Se till att döpa sidorna till huvudbegreppen från analysen, använda dem i titlar och repetera de viktigaste begreppen några gånger. Då kommer ni att komma långt. Om ni inte vill skriva texter själv kan vi erbjuda kompetenta och snabba copywriters som löser uppgiften åt er.

Off-page sökmotoroptimering

Denna del handlar om vilka andra sidor som länkar till er webbplats samt på vilket sätt de gör det. Om länktexten innehåller ordet som ni vill optimera för och den länkande sidan har en stark ranking, kommer den att ge dig kraft i sökmotorerna. Om ni till exempel har en blogg om aktiesparande och en av Sveriges storbanker länkar till er med texten ”aktieblogg”, kommer det att ge högre positioner i sökresultaten på det begreppet. Om fler länkar till er med samma eller liknande begrepp kommer det att ge resultat.

Denna typ av arbete kan åstadkommas genom att man kontaktar sina kunder och leverantörer och ber dem att länka. Men länkarbete kan vara komplext och tidskrävande och då kan det vara bra att kalla in en expert. Vi rekommenderar våra partners som är specialister inom sökmotoroptimering: